Vluchten                         aanvallen                        Verstijven                                        

 

 

De rode draad...

Als een rode draad
slinger jij door mijn dag.
Ik verbind jou met mijn leven,
met mijn ademhaling, met mijn hartslag.

Ik voel je wanneer ik slaap.
Ik ervaar je wanneer ik waak.
Ik weet dat deze snaar
jouw afwezigheid tastbaar maakt.

Ik weef in grootse stilte.
Ik geef ruimte aan mijn tranen.
Ik leef verder met jouw liefde.
Ik zweef met jou in mijn bestaan.

Prachtige rode draad.
Ik neem je op in mijn tijd.
Ik vlecht een nieuwe weg.
In alles voel ik jouw aanwezigheid.

Karin Anbergen

 

Verlies en rouw in Corona tijd

Wat als je in deze tijd te maken krijgt met verlies en/of de ander dagelijks mist en nog niet gewend bent aan het leven zonder... Met alle maatregelen die zijn getroffen i.v.m. Corona is dat dubbel zwaar. Juist in een tijd waarin een troostende arm, een luisterend oor, gezelschap en hulp meer dan ooit nodig is. Omdat wij dit zo goed beseffen, bieden we graag ook nu al is het op afstand een, voor iedereen dit daar behoefte aan heeft, luisterend oor. 

 

Vluchten, aanvallen of verstijven.                                                                             

Iedereen rouwt op zijn/haar eigen manier. In grote lijnen herken je 3 overlevingsstrategieën die je overheersend of afwisselend terugziet na verlies. Eén daarvan is vluchten. Je wil de pijn, leegte en gemis niet voelen en niet accepteren dat de ander er niet meer is en ontwijkt alles wat je daaraan herinnert. De tweede is boosheid. Waarom is dit mij/ons overkomen en wie is de schuldige van dit onrecht wat ons is aangedaan. Je wil iemand of iets de schuld geven en bent regelmatig in de aanval. Als laatste is er het verstijven. Je laat anderen maar ook je eigen verdriet en gemis niet toe. Je bent verdoofd en voelt niets, kruipt weg en laat anderen niet toe om je daarin te ondersteunen.

 

Wat als je niet kunt vluchten?

Hoe ingewikkeld is het dat je nu niet kunt vluchten, je boosheid niet makkelijk kunt delen met degene die je lief zijn, waardoor er maar weinig mogelijkheden zijn om je uit je cirkel van verlies en verdriet te halen. Het enige wat op dit moment kan, is het alleen rouwen met grotendeels hulp op afstand terwijl het besef steeds meer tot je doordringt dat degene van wie je afscheid hebt moeten nemen, nooit meer terugkomt. 

 

Herkennen van jouw overlevingsstrategie

Dit gevoel, de rouw, het gemis en de manier waarop er gerouwd wordt is bij iedereen verschillend en niet in één woord te vangen. Vaak achteraf, herken je hoe jouw systeem heeft gereageerd. Al hebben we vaak een voorkeur voor een overlevingsstrategie, ze kunnen elkaar ook afwisselen. Het ene moment ben je heel verdrietig, dan boos op alles om dan als verdoofd weg te zakken in je gedachten. 

         

Weer in verbinding met jezelf en je omgeving

De overlevingsstrategieën bij fysieke of emotionele pijn zoals bij rouw en verlies, geven altijd een reactie in je lijf, je geest en je manier van doen. Dat is normaal, Het is letterlijk en figuurlijk overleven en stap voor stap met ups en downs je leven zonder de ander weer te leren en te durven leven, waardoor je verbinding kunt maken met je eigen gevoel en dat van de mensen om je heen. Weer kunnen en mogen genieten van wat het leven te bieden heeft naast wat er niet meer is.                                                                   

 

Verwachtingen en teleurstellingen                                                    

In dit proces zijn de mensen die om je heen staan van groot belang al worden verwachtingen soms teleurstellingen. Zo verwacht je misschien dat mensen die veel voor jullie betekenen er onvoorwaardelijk voor je zijn, maar dat is niet altijd zoals het loopt.  Ook als de aandacht snel afneemt na een afscheid en de pijnlijke dingen die mensen tegen je zeggen als het in hun ogen wel weer tijd is om te genieten van het leven. Of als je goed voor jezelf zorgt qua innerlijk en uiterlijk, de anderen denken dat je "er wel overheen" bent. Een fijn, liefdevol en stabiel netwerk is in deze tijd van groot belang.

 

Waar heb jij behoefte aan?

Voor naasten maar ook voor jezelf is het niet altijd eenvoudig om te herkennen of aan te voelen wat de behoefte van de nabestaande is in deze tijd. De één wil na een afscheid alleen maar praten en zoekt constant een luisterend oor, vindt bezoek en foto's kijken prettig terwijl de ander in alles weg wil blijven uit de herinneringen of het verdriet. De een heeft behoefte aan aanraking (kus/knuffel/aai), terwijl de ander daar niet aan moet denken en anderen juist van zich afduwt omdat dit teveel losmaakt of dit niet is wat er op dat moment nodig is.

 

Jouw rode draad.

Er is helaas geen beschrijving die je aan de hand neemt en je stap voor stap vertelt hoe je om moet gaan met het verlies en de rouw of hoe dit jouw leven en dagelijkse doen beïnvloedt. Er is geen regel die zegt wanneer het leven weer leefbaar wordt en wanneer de fijne herinneringen steeds meer ruimte krijgen naast het verdriet. Iedereen heeft zijn eigen rode draad die altijd verbonden blijft met de ander, maar het is ook de draad die laagje voor laagje het nieuwe leven omwikkelt met soms een nieuw begin. 

 

Wil je jouw verhaal delen? Wij zijn er ook nu voor jou. Bel of  mail. 

Wil je jouw verhaal delen? Wij zijn er ook nu voor jou. Bel of mail.                                                                                                Heb je behoefte om te praten over wat het verlies, het alleen zijn en het gemis en alles wat dat met je doet?                    Bel naar 06-55423824 of stuur een mail naar info@inloophuisscarabee.nl                                                                                  Wil je graag met lotgenoten praten, dan kan dat ook op onze facebookpagina via een online besloten groep om alles wat verlies en rouw met zich meebrengt met elkaar te kunnen delen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.